Virena

ViherApu

Ympäristösuunnitelmat, koulutuspaketit ja neuvontapalvelut yli 25 vuoden kokemuksella.

Pihasuunnitelma omakotitalo

Kotiin, yrityksille, julkiselle

Suunnittelupalvelut

Tarjoamme piha- ja viheraluesuunnittelua, viherurakoinnin valvontaa ja erilaisia asiantuntijalausuntoja yksityisille ihmisille, yrityksille ja yhteisöille. Teemme yleissuunnitelmatasoisia kokonaissuunnitelmia laajemmille alueille ja erilaisille projekteille. Kurssi- ja koulutustoimintaa tarjoamme sekä paikanpäällä toteutettuna, että erilaisina verkkokursseina. Ennakkotilauksin toimitamme myös kotimaisten tukkuliikkeiden valikoimassa olevia puuvartisten kasvien taimia. 

Tilaa Piharakentajan Käsikirja edullisesti 10 euron hintaan verkkokaupastamme. Perusteellisesta ja käytännöllisestä  oppaasta saat vastaukset useimpiin pihan suunnittelussa ja rakentamisessa eteen tuleviin kysymyksiin.

Pitkä kokemus

Alkaen 1995

Vihersuunnittelua ja viherrakentamista yksityisille, yrityksille ja julkiselle sektorille Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa, Keski-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Perennatuotantoa Savitaipaleella omista emotaimista ja hollannista tuotetuista, tarkastetuista juurakoista.

Parhaat vinkit piharakentajalle

Piharakentajan käsikirja

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Suunnitelman sisältö

Tutustumis- eli konsulttikäynti

Noin tunnin-kahden tutustumiskäynnin aikana kartoitetaan suunnittelun tarpeet. Samalla käynnillä voidaan jo piirtää käsin luonnoksia istutusryhmistä, kulkureiteistä ja eri elementtien sijoittelusta.

luonnos

Luonnoksessa on asiakkaan antamaan pohjapiirrokseen (asemapiirros) luonnosteltu mittakaavaan kulkureitit, istutusalueet ja pihan eri toiminnot. Mukana voi olla havainnepiirroksia pengerryksistä, patioista ja muista rakenteista.

Valmis suunnitelma

Lopullinen suunnitelmapiirros on luonnoksesta tarkennettu suunnitelma. Suunnitelmassa on esitetty kasvilajit määrineen, arviot eri alueiden pinta-aloista ja mahdollisista materiaalimenekeistä. Suunnitelmaan voidaan sisällyttää tarkempia rakennekuvia esimerkiksi kivi- ja puurakenteista.

Suunnitelmasta Valmiiksi Pihaksi

Suunnitelma on onnistunut, kun se  myös saadaan kohtuullisin ponnisteluin ja kustannuksin muutettua todellisuudeksi. Suunnittelu sisältää aina yhdessä mietityn kokonaisuuden luonnostelun, tarvittaessa useammalle vuodelle omatoimisesti jaksottuvan työn ohjeistuksen, tai yhteydenpidon urakoitsijoihin ja avaimet käteen- palvelun järjestämisen.

Maksuton rakentamisen neuvonta on aina käytettävissänne koko rakennusprosessin ajan, että lopputulos saadaan vastaamaan suunnitelmaa.

Pulmia? Soita tai laita viestiä.

asiantuntija auttaa

Paikanpäällä tai videoyhteyksin etänä apua erilaisiin ympäristökysymyksiin. Tarjoamme myös erilaisia koulutus- ja luentopaketteja räätälöitynä tilaajan tarpeisiin.

maisemointi

Onko hakkuun tai rakentamisen jälkeen tontilla kaaos? Kysy neuvot tilanteen korjaamiseen.

Piharakentaminen

Rakennuslupahakemusta varten tai ideoiden tueksi neuvot rakennusten, kulkuväylien tai toimintojen sijoitteluun

Kurssit, Luennot

Aiheina esim. pihan huolto ja uudistaminen, piharakentaminen, puiden ja pensaiden hoitoleikkaukset,. Kursseja pienryhmille paikanpäällä, pian myös kaikille verkossa.

Lausunnot, arviot

Riitatilanteissa ja muissa hankalissa ympäristöasioissa voit pyytää asiantuntijalausunnon tai kustannusarvion tueksi kannanottoon tai valitukseen.
"Mikään muu ei ole elämässä niin tärkeää kuin puutarhanhoito. Eikä sekään ole tärkeää”

Muutamia Usein kysyttyjä kysymyksiä

Piharakentajilta

Mikäli mahdollista, niin pihasuunnittelu kannattaa aloittaa samaan aikaan rakennussuunnittelun kanssa. Näin yhteistyö LVIS -suunnittelun kanssa  varmistaa myös pihan vesien poisjohtamisen ja valaistuksen onnistumisen ilman turhaa päällekkäistä työtä. Suunnitelmia voidaan laatia mihin aikaan vuodesta tahansa.  Kevät on suunnittelijan kiireisintä aikaa, joten mieluusti uudiskohteiden suunnittelu kannattaa ajoittaa syksyyn ja talveen. Syksyllä usein saa myös edullisesti ennakkotilata tarvikkeita kevään töihin. 

Suunnittelu alkaa aina tarvekartoituksella. Yhdessä käydään läpi toiveet ja perheen tarpeet pihan osalta. Samoin keskustellaan toteutusbudjetista ja toteutuksen vaiheista: Tehdäänkö piha itse, vai teetetäänkö työt ulkopuolisella. Millainen on toteutuksen aikataulu? Kaikki kerralla vai vuosien mittaan vaiheittain? Ideakuvien avulla hahmotellaan tulevan pihan tyyliä ja käytettäviä materiaaleja.

Luonnoksessa on näiden tietojen pohjalta hahmotettu pihan rakenne, materiaalit ja työvaiheet. Luonnoksesta keskustellaan, ja tehdään tarvittavat muutokset. Tässä vaiheessa voi vielä esittää lisätoiveita. Lopullinen pihasuunnitelma perustuu hyväksyttyyn luonnokseen. 

Suunnitelman mukana saa työkaluksi Piharakentajan käsikirjan, jossa on kerrottu pääpiirteittäin rakentamisen tekniikka, pihan hoitovinkkejä ja ideoita suunnitelman mahdolliseen soveltamiseen. Pihan rakentamisen ajan (vaikka sitten 10 vuotta) on maksuton puhelinneuvonta käytettävissä.

Hinnastomme yksityisille piharakentajille on yksinkertainen: Ensimmäinen käynti maksaa 150 eur (+ mahdolliset matkat) ja sen aikana voidaan piirtää käsin luonnospiirustuksia ja antaa neuvot omatoimirakentajalle pihan ongelmakohtiin. 

Tästä jatketaan tarvittaessa luonnospiirroksella, joka on koneella mittakaavaan piirretty suunnitelma. Lisäkustannus on 90 eur, eli hinta yhteensä 240 eur. 

Jos edelleen tehdään tarkempi suunnitelma kustannusarviolla ja kasviluettelolla varustettuna, hintaa tulee lisää 100-500eur vähän kohteesta riippuen. 

Nämä hinnat perustuvat tuntihintaan 60 eur (sis Alv 24%). Mahdollisista lisäkustannuksista ilmoitettuihin perushintoihin nähden sovitaan aina erikseen etukäteen.

Yritysten ja julkisen sektorin kohteisiin teemme aina erillisen tarjouksen.

Toimitamme tilauksesta kotimaisten tukkureiden puuvartisia kasveja, kivi- ja muita materiaaleja, sekä kunttaa. Tarvittaessa myös asennettuna. Perennataimia saa  omista emotaimistamme myös avojuurisena massaistutuksiin. Yhteistyöverkostomme kautta pystymme antamaan suosituksia ja vinkkejä myös kokonaisurakoiden toteuttajista Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella. 

Budjettihaarukka on samaan tapaan laaja kuin itse talonkin rakentamisessa: Valitut materiaalit ja oman työn osuus vaikuttavat siihen paljon. 

Nyrkkisääntönä voin sanoa, että mitä enemmän pihan kasvillisuustyyppi muistuttaa ympäröivää luontoa, sen edullisempi se on rakentaa ja ylläpitää. Materiaaleista kalleimmat ovat kiviainekset ja multa. Mitä vähemmän näitä pihaan tarvitsee tuoda, sen edullisempi on toteutus. Tontin valinnassa siksi kannattaa jo huomioida mahdolliset täyttö- ja salaojitustarpeet kustannustekijöinä.

Olen vuosien varrella toteuttanut isoja, paljon täyttöä ja vesienohjausrakenteita vaativia kohteita, sekä kallioisille tonteille porras- ja tasoratkaisuja vaatineita kohteita, joissa budjetti on voinut liikkua 80-100 000 euron tietämissä. Toisaalta olen toteuttanut erilaisia omakoti- ja vapaa-ajan kohteita, joissa kokonaisbudjetti on saatu pidettyä alle 10000 euron. Tämän vuoksi jo suunnittelun alussa on hyvä miettiä millä aikataululla, työvoimalla ja budjetilla pihaa ollaan tekemässä. Näin vältytään kalliilta yllätyksiltä ja isommilta pettymyksiltä toteutusvaiheessa.

Suunnitteluvaiheessa on hyvä pohtia  ja koota perheen tarpeita  ja resursseja: Tarvitaanko nyt tai myöhemmin leikkipaikka, koiralle aitaus, kasvimaa, veneen säilytyspaikka? Palju? Onko tuttavapiirissä kirvesmies, entä kaivinkone?  Saako jostain pengerryksiin luonnonkiviä tai muuta sopivaa materiaalia? Onko tutuilla tai sukulaisilla mieleisiä perennoja jaettavaksi? 

Suunnitelmaa varten voit jo ennen suunnittelijan tuloa hahmotella tulevan rakennuksen paikan vaikka ruutupaperille tai asemapiirrokseen, miettiä esimerkiksi lumien kasaamisen vaatiman tilan ja paikan, säästettävät rakenteet ja kasvit ym. Näin suunnittelutyö nopeutuu ja lopputuloksesta tulee varmasti mieleinen.

Rakennusvaiheessa voit tilata konsulttipäivän, jossa kädestä pitäen opastetaan esimerkiksi kiveysten tai pengerrysten oikeaoppinen rakentaminen itse, tai ohjataan pohjatyövaiheessa kaivinkonetyöskentelyä, jotta pihan perustukset tulevat kerralla kuntoon. Pintatyöt onnistuvat sen jälkeen myös omatoimisesti.

Ehdottomasti Ei säästämiselle seuraavissa:

  • Pohjarakenteet ja salaojitus
  • Mullan laatu ja ravinteet
  • Istutusalustat (koko)
  • Taimien laatu

Näissä säästäminen tuo kalliita ja työläitä uusimiskustannuksia eteen varsin pian. Kiveykset ja muut kulkuväylät on syytä rakentaa routimattomalle alustalle, ja tämä asettaa vaatimukset pohjatöille. Salaojitukset ja riittävät kiviainespaksuudet on syytä huomioida jo alussa.  Huonolaatuinen multa ja liian pienet kasvualustakerrokset voivat nopeasti tuoda pihaan sammalmaton nurmikon tilalle, ja tukahduttaa perennojen ja monien pensaiden kasvun jo alkuunsa. Postimyynnistä ulkomailta tilattujen taimien mukana voi saada ei -toivottuja taudinaiheuttajia ja tuholaisia, jotka pahimmassa tapauksessa tuhoavat paitsi oman puutarhan kasveja, ne voivat levitä myös muualle.  Osta siis taimet tunnetuilta toimittajilta, niin takuuasiat ja vastuut kasvien terveydestä ovat selvät.

Mitä enemmän pihan rakenteet ja ilme muistuttavat ympäröivää luontoa, sen helppohoitoisempi. Mitä vähemmän pihassa on lyhytikäisiä ja jatkuvaa kasvun ohjausta kasveja (esim. kesäkukat, kaksivuotiset kasvit, leikattavat aidanteet), sen helppohoitoisempi. Mitä enemmän pihassa on elotonta materiaalia (kivi, sora ym.), sitä helppohoitoisempi. Mitä selkeämmät alueet, yhtenäisemmät istutusryhmät ja huoltovapaat pintamateriaalit, sitä helppohoitoisempi. Satsaa siis kiviaineksiin kulkuväylillä ja oleskelualueilla, suunnittele istutukset isoina ryhminä, rajaa nurmialueet istutuksista ja suosi helppohoitoisia monivuotisia kasveja. Ja tärkein: Suunnittele piha ympäristön olosuhteita kunnioittaen.

Nopea suunnitteluapu tarpeen?

Puhelin- tai verkkoneuvonnan voit varata ja maksaakin oheisesta varauskaleterista suoraan. Voit kysyä rakentamiseen, suunnitteluun tai pihan pulmiin liittyviä asioita. Tai esittää vaikka oman suunnitelmasi ja pyytää siihen kommentteja.

Jollei ongelma ratkea, etsimme tarvittavat vasttaukset ja saat lisätiedot tapaamisen jälkeen sähköpostilla. 

Verkkoneuvotteluissa voidaan käyttää toiveen mukaan Teams, Zoom tai Google meet – palvelua.

Tilaa suunnittelija käymään

Voit kysyä lisää ja tilata konsulttikäynnin puhelimitse, Whatsapilla, sähköpostilla tai oheisella yhteydenottolomakkeella. Sovitaan suunnittelun taso ja sisältö tarpeesi mukaan. Voit katsoa esimerkkisuunnitelmien hintatasoa oheisesta linkistä.

Shopping Cart